Skip to content

ROTB IN DE MEDIA

Interview met David Ham over de deelname aan de opgraving van Waterloo Uncovered, een samenwerking van WU en ROTB.

Intervieuw D. Ham na opgraving Waterloo
Bron: CAREOLER / 06-2022 / pag 8

Auteur: Fred Lardernoye

LEES MEER


31 juli 2022. Veteranen en archeologen werken samen bij opgravingen in het Belgische Waterloo op zoek naar botten of andere restanten van de slag bij Waterloo.

In het zand van Waterloo verwerken veteranen hun trauma’s
Artikel TROUW

LEES MEER


Met een schepje en een kwastje in de aarde wroeten is allesbehalve saai. Meer dan twintig Nederlandse veteranen zijn betrokken bij archeologische opgravingen in Waterloo. Historisch interessant én goed voor de mentale gezondheid.

‘Archeologisch veldwerk is helend.’
Artikel op website NLVI / 26 JAN 2022

LEES MEER


Er is nu een instelling die veteranen met fysieke beperkingen en/of PTSS ondersteunt bij hun revalidatie, re- integratie en het leggen van contact met lotgenoten. Het is stichting Recovery on the Battlefield. Vandaag is dat bekend gemaakt, omdat precies 206 jaar geleden de Slag bij Waterloo plaatshad. Daar was ook de landmacht bij betrokken.

De nieuwkomer is een Nederlandse variant van de Britse stichting Waterloo Uncovered. Die werd overigens al ondersteund door de Koninklijke Landmacht, het Nederlandse Veteraneninstituut en het Militair Revalidatiecentrum.

Nieuwe veteranen-ondersteunende stichting: Recovery on the Battlefield
Bron: Intranet Defensie

LEES MEER


Bij Waterloo zoeken oud-militairen met een handicap of PTSS naar overblijfselen van de Slag in 1815. De combinatie archeologie en veteranen is minder vreemd dan ze lijkt.

Zo’n 200 bij 200 meter.’ Archeoloog Tony Pollard (53) kijkt eens om zich heen en schat wat de omvang was van het veldhospitaal dat tijdens de Slag bij Waterloo in 1815 was gevestigd in de versterkte hoeve van Mont-Saint-Jean. Ook de Prins van Oranje is er verzorgd, toen hij een paar honderd meter verderop in de schouder was geraakt.

Therapeutisch gaten graven
Bron: Elsevier 32 / 08-08-2019

Schrijver: Theo Toebosch
Foto’s: Chris van Houts

LEES MEER